AZ ARATÁSI MUNKÁK BIZTONSÁGOS VÉGREHAJTÁSA
2015.07.05.
AZ ARATÁSI MUNKÁK BIZTONSÁGOS VÉGREHAJTÁSA
AZ ARATÁSI MUNKÁK BIZTONSÁGOS VÉGREHAJTÁSA ÉS AZ ARATÁSSAL ŐSSZEFÜGGŐ TÜZEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN
A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mosonmagyaróvári  Kirendeltségének felhívása
 



AZ ARATÁSI MUNKÁK BIZTONSÁGOS VÉGREHAJTÁSA ÉS AZ ARATÁSSAL ŐSSZEFÜGGŐ TÜZEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN
A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mosonmagyaróvári  Kirendeltségének felhívása
 
            A nyári időszakban kiemelt figyelmet kell szentelni az aratással összefüggő tűzmegelőzési szabályokra. Felkészülten kell megkezdeni ezt az időszakot, annak érdekében, hogy a mezőgazdasági munkálatokban rejlő esetleges veszélyeket elkerülhessük. A felhívásban szereplő tudnivalókkal és szabályokkal jobb tisztában lenni, fontos, hogy betartsuk őket, hiszen ezen ismeretek tudatában képesek lehetünk megakadályozni egy esetleges tűzeset kialakulását.
Az alábbi tájékoztató 2015.03.05-től hatályos, új Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján készült. ( 54/2014.( XII.05.) BM rendelet)
I. Az aratással, valamint a mezőgazdasági erő – és munkagépek használatával,műszaki állapotával kapcsolatos fontos tudnivalók II. Egyéb fontos információk
 
1.) Belterületen történő hulladékégetés
 
-belterületen, saját telken éghető növényi hulladékot tüzelni a tűzvédelmi szabályok fokozott betartásával, a helyi önkormányzati rendelet által lehetővé tett időpontban lehet,a tüzelést bejelenteni nem kell,
-e tűzvédelmi szabályok a következők:
-a tüzet tilos őrizetlenül hagyni, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.
-a helyszínen tűzoltás céljára alkalmas eszközöket kell készenlétben tartani;
-az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. – a parázslást, izzást meg kell szüntetni.
- növényi hulladékot csak szélcsendes időben, és úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.
-a kerti grillezést  és a szalonnasütést nem kell önkormányzati rendelettel szabályozni, de a fenti szabályokat ezen esetekben is be kell tartani;
 
 
2.) Külterületi hulladékégetés ( tarló, nád, egyéb )
 
-Kérelemre a tűzvédelmi hatóság határozattal engedélyezi, a kérelem illetékköteles (3000 Ft) , a tüzelés előtt 10 nappal kell benyújtani a Katasztrófavédelmi Kirendeltségre.
-Tűzgyújtási tilalom alatt nem végezhető.
 
3.) Vágástéri hulladékégetés
 
-Az erdőgazdálkodó vagy -tulajdonos alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységre szóló írásbeli engedélyével végezhető, egyéb engedély nem kell hozzá,
-1 nappal előtte a hivatásos tűzoltóparancsnokság híradóügyeletére be kell jelenteni,
- tűzgyújtási tilalom alatt nem végezhető, az erdei tűzrakó helyek sem használhatók ebben az esetben;
 
III. Következmények
 
A tűzvédelmi szabályok megszegése esetén annak súlyosságát és következményeit mérlegelve a felelős személy(ekk)el szemben a tűzvédelmi hatóság 20 ezertől  10 millió  Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki, melynek megfizetése a büntetőjogi, ill. a polgári felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól nem mentesít.
 
További információk:
www.katved.hu
Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség
9200 Mosonmagyaróvár, Alkotmány u. 16. tel: 06 96 215 633 ; [email protected]
 
Forrás : https://www.mariakalnok.hu