Magyar English Deutsch

Europe for Citizens - Town Twinning

Adatkezelési-és Süti Tájékoztató

---------- VÁLASZTÁS 2024 ---------

Fotógaléria

Közös Önkormányzati Hivatal

A Hivatal weboldalának megtekintéséhez kattintson IDE

E-Ügyintézés

Danube Bike&Boat





.

Magyar Falu Program

Projekttáblák

Magyar Államkincstár

RozáriumTűzoltószertárszekérkáptérfalumúzeumR1

Pálinkafőzés bejelentése

2015.01.15.
FacebookTwitter
Nyomtatás Keresés Vissza
Pálinkafőzés bejelentése
Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos – vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos –  párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen. Változott azonban a magánfőző definíciója; magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
 

A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezés beszerzését a helyileg illetékes önkormányzathoz kell bejelenteni.
A magánfőző egy évben 1000 Forint átalányadót köteles fizetni, mely az önkormányzat bevétele.
A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.  
A magánfőző az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig együtt teljesíti a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságához. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási (1000 Forint) kötelezettsége.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. Az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles bejelenteni és gondoskodni a megsemmisítéséről.
A Dokumentumtárból letölthető a bevalláshoz szükséges nyomtatvány, továbbá a párlat megsemmisítéséről készítendő jegyzőkönyv mintája is. (Ld. Nyomtatványok/Adóigazgatási ügyek/Egyéb adóügyek).